Marjolein
Mijn basis ligt in het theater; in 1993 studeerde ik af aan de theaterschool, waarna ik een aantal jaren als actrice op de planken stond en lesgaf in het vak drama aan alle leeftijdsgroepen.
In 2000 kwam ik in aanraking met het vak van trainingsacteur en ik vond hierin mijn passie. Door het simuleren van lastige gesprekken en/of situaties, krijgen mensen zicht en dus vat op hun eigen gedrag en kunnen dan andere keuzes maken.
Hierna ben ik mij steeds meer gaan specialiseren in communicatie, gedrag en persoonlijke groei.
In 2008 volgde ik de opleiding tot coach aan het Atma instituut in Amersfoort en bleef daar een aantal jaren lesgeven en mocht mentor zijn.
De mens in haar totaliteit, haar puurste vorm en het lichaam dat je hebt, zijn voor mij een onuitputtelijke bron van interesse. Ons lichaam spreekt altijd de waarheid, wat doen we met die waarheid, luisteren we, gaan we in verzet, wat vertelt je lichaam je?
Sinds 2013 ben ik me gaan verdiepen in yoga, omdat ik merkte dat de adem veelal de sleutel naar transformatie is. Inmiddels maak ik van vele technieken uit de yoga gebruik in de coaching en in trainingen. Daarnaast geef ik groepslessen yoga in mijn studio aan het Snelliuspad 23B in Amersfoort.
De adem en het lichaam vertellen de waarheid is mijn overtuiging en van daaruit kijk ik naar de mensen waar ik mee werk. We willen allemaal gezien en gehoord worden en die ruimte geef ik graag, vanuit nieuwsgierigheid naar wat de ander beweegt en wat er in het lichaam te ervaren is.
Ik zie mezelf als gids/begeleider en kan mijn jarenlange ervaring in verschillende werkvelden, werkvormen en disciplines inzetten om een sfeer en bedding te geven om te onderzoeken , inzichten te ervaren en eventueel te helen.
In 2021 volgde ik de specialisatie Herstelyoga bij kanker en dat was een schot in de roos. Inmiddels zijn er drie groepen in mijn yoga studio die ik begeleid met deze prachtige, waardevolle lessen. Hierin spelen mind/body bewegingen en het stimuleren van het para sympathisch zenuwstelsel een grote rol.
Deelnemers ervaren dat ze zelf weer meer invloed krijgen op hun herstel en vooral meer ontspanning kunnen vinden, met de oefeningen en de ademhaling.
Ik ben overtuigd van het zelfherstellende vermogen van ons eigen lichaam en heb door de jaren heen voldoende gereedschappen verzameld om dat vermogen te activeren, stimuleren en toe te laten. Deze kennis draag ik graag over.
*Marjolein links - Marianne rechts
Marianne
Op mijn 18e startte ik de opleiding tot verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis in Utrecht. Hierna heb ik de verkorte opleiding tot HBO-V verpleegkunde aan de hoge school te Diemen gevolgd. Mijn carrière als verpleegkundige heeft me vele verschillende kanten van de gezondheidszorg laten zien.
Begonnen als algemeen verpleegkundige op een oncologie afdeling, waarna de thuiszorg en particuliere zorg me ook even heeft geraakt. Van daaruit ben ik gaan werken op een polikliniek urologie in Rotterdam. Vanuit respect voor de ander ben ik de zorg steeds persoonlijker gaan ervaren. Jarenlang heb ik als longverpleegkundige / seniorverpleegkundige op een afdeling longgeneeskunde gewerkt. Hierbij ook collegae en leerling-verpleegkundigen begeleid. Telkens weer terugkomend bij de persoonlijkheid van ieder uniek mens en de moeilijke dingen die een ieder tegen kan komen in zijn of haar leven. Hierin ontwikkelt men zich in de mogelijkheden die aanwezig zijn of gezien worden en waarin ieder zijn eigen keuzes maakt.
Ongeveer 7 jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar de oncologische zorg. Hierin heb ik me als verpleegkundige verder gespecialiseerd. De specifieke problematiek die soms samenhangt met kanker als ziekte, heb ik steeds beter leren kennen. Hierdoor kan ik als mens en professional steeds beter aansluiten bij de mens met al haar/zijn behoeftes in een periode in iemands leven waarbij leven en dood elkaar meer raken. Gesprekken en begeleiden in tijden van ziekte maken dat dit momenten zijn van intensief contact, binden in verdriet en moeilijke periodes.
Doordat de psycho-sociale kant van het vak mij steeds meer interesseerde, heb ik de overstap gemaakt in 2021 om ondersteuningsconsulent te worden binnen de oncologische zorg van het ziekenhuis alwaar ik werk. In dit deel van mijn werk maak ik gebruik van het “Spinnenweb”; een gesprekstool welke ontstaan is vanuit de visie van positieve gezondheid. Deze visie gaat uit van gezondheid en niet van ziekte. Ook al ben je ziek; er zijn altijd gezonde delen in je lichaam en geest aanwezig. Juist deze delen heb je nodig om je leven weer als “heel” te ervaren. Dat je hierbij soms hulp-ondersteuning nodig hebt, is evident. Een eerste verkenning in waar de hulpvragen liggen om van daaruit samen te kijken naar de zorg die aansluit bij jou eigen ervaring en behoefte.
Als consulent ben ik opgeleid bij de stichting OOK en heb mij verder verdiept in deze zorg door een post-hbo-opleiding te starten bij RINO; psychosociale zorg door verpleegkundigen.
Ik ben steeds beter in staat te luisteren en gezamenlijk te onderzoeken wat er mogelijk nog beter kan. Hierin meedenkend en soms adviserend over de stappen die je nog verder zou kunnen maken naar een volgende stap in je leven. Hierbij altijd in het oog houdend dat de ander altijd zelf bepaalt wat er goed is.